TELERS

In PapriCo zijn meerdere professionele familiekwekerijen verenigd. Hun motto: samenwerken is het nieuwe groeien. De telers hebben allemaal hun eigen specialiteit – maar ook één overeenkomst: hun passie voor de paprika!

Even voorstellen:

LEON BARENDSE

Léon Barendse is getrouwd met Petra. Samen hebben ze vier kinderen: Riley, Patrick, Joey en Zoyla. “Wij komen oorspronkelijk uit het Westland en zijn in 2007 verhuisd naar ons nieuwe bedrijf in Middenmeer. Onze kinderen helpen mee binnen het bedrijf; dat is hun bijbaantje. Daarnaast zitten ze allemaal op voetbal, want ze zijn enorm sportief.” Sporten is ook een hobby van Léon, net als lezen. “Maar het leukste vind ik het als we als gezin iets samen gaan doen.”

De rode en oranje paprika’s van Leon Barendse zijn paprika’s met een (h)eerlijk verhaal. Ze worden op duurzame wijze geteeld en zelf gesorteerd. Barendse werkt samen met kennisinstellingen, klanten en leveranciers aan een gezonde wereld. Het bedrijf geeft ook medewerkers met een achterstand op de arbeidsmarkt kansen. Hun missie: de hele wereld laten genieten van lekker en gezond eten. Zo stelt Barendse elke week paprika’s beschikbaar aan de Voedselbank in Hoorn!

Even voorstellen:

TIM EN ARNAUD VAN DIJK

Tim en Arnaud van Dijk komen uit een echte tuinders familie. Twee generaties terug is in het Westland gestart met de teelt van druiven onder glas. Na vervolgens tientallen jaren tomaten geteeld te hebben heeft de familie zich sinds de jaren negentig toegelegd op de teelt van rode en gele paprika’s.  Vader van Dijk is inmiddels de 70 gepasseerd, maar nog bijna dagelijks in de kassen te vinden.

In 2007 is een grote stap gezet in de ontwikkeling van het bedrijf.  Maatschap van Dijk werd VD Holland en het bedrijf verhuisde van het Westland naar de kop van Noord Holland. Drie kleinschalige locaties maakten plaats voor 1 grote locatie. Die schaalvergroting heeft er onder andere voor gezorgd dat de energievoorziening duurzaam verbeterd kon worden.  De kassen worden dan ook grotendeels verwarmd middels aardwarmte en warmtepompen. Hierdoor worden er bijna geen fossiele brandstoffen ingezet wat resulteert in paprika’s met de laagste CO2 voetafdruk! Aanvullend wordt er ook gebruik gemaakt van een WKK installatie. De warmte en CO2 die bij dit proces vrijkomt wordt weer gebruikt in de kassen, een slimme manier van verwarmen dus!

Er wordt geteeld op een natuurlijke manier. Schadelijke beestjes worden bestreden door het uitzetten van haar natuurlijke vijanden . Beestjes tegen beestjes dus! Zo ontstaat er een natuurlijk evenwicht in de kas. De vrijwel biologisch geteelde paprika’s worden verkocht onder het milieukeur keurmerk.  Dit alles maakt het tot een van de meest duurzame kwekerijen van het land.

Het bedrijf heeft een zeer goede naam op het gebied van kwaliteit en is helemaal ingericht om de meest kritische klanten in de markt zo goed mogelijk te bedienen. Dit houdt in dat alle typen verpakkingen mogelijk zijn en klant specifieke wensen vrijwel altijd in te vullen zijn. Speciaal voor de Britse markt zijn ze in het bezit van het BRC certificaat.

Even voorstellen:

IVO JANSEN

Jansen Paprika B.V. is een van oorsprong Westlands bedrijf dat opgericht is in 1942 door Piet Jansen, de vader van Theo. Piet is in de oorlog begonnen met tomaten, sla en aardbeien. In 1965 is Piet Jansen paprika’s gaan telen, als één van de eerste paprikabedrijven van Nederland. Zijn zoon Theo heeft in 1976 op 18-jarige leeftijd het bedrijf overgenomen van zijn vader.

Om verder te kunnen doorgroeien zijn de bedrijven van Theo en dat van zijn zoon Ron, die in 2004 paprikateler werd, samengevoegd tot één groot bedrijf van 15 ha in Andijk in de kop van Noord-Holland. Ook zoon Ivo is toen in het bedrijf gestapt en met zijn drieën leiden ze het bedrijf. Remco, zwager van Ron en Ivo en manager van de verpak- en verwerkingshal, zorgt ervoor dat ons topproduct goed geconditioneerd blijft en in diverse verpakkingen bij de klant terecht komt. In 2018 is gestart met de nieuwbouw van 6 hectare in Andijk in de buurt van de huidige teelt locatie van Jansen Paprika.

Jansen Paprika B.V. is een ambitieus, ultramodern en lekker eigenwijs bedrijf dat zijn eigen weg zoekt. Hiervoor kijken wij naar ontwikkelingen op paprikakwekerijen over de hele wereld. Jansen Paprika B.V. teelt paprika’s van topkwaliteit volgens de bovenwettelijke eisen van Milieukeur. Wij eisen zorgvuldigheid zowel vanuit het bedrijf, als van onze medewerkers en onze omgeving. Het enthousiasme van ons team en de onderlinge verbondenheid met elkaar komt de kwaliteit ten goede.