TELERS

In PapriCo zijn meerdere professionele familiekwekerijen verenigd. Hun motto: samenwerken is het nieuwe groeien. De telers hebben allemaal hun eigen specialiteit – maar ook één overeenkomst: hun passie voor de paprika!

Even voorstellen:

LEON BARENDSE

De oorsprong van het teeltbedrijf Barendse-DC bevindt zich in het Westland. De gebroeders Léon en Mathé Barendse zijn in 1986 in Poeldijk op het ouderlijke bedrijf van 2 hectare gestart met de teelt van oranje paprika’s. In 2000 is er een tweede vestiging bijgekomen, Barendse-DC I groeide daarmee naar 6,7 hectare. In dat jaar is samen met een collega teler het sorteer- en verpakbedrijf Dutch Colours opgericht. Door de toenemende vraag van de klanten van het eigen sorteer- en verpakbedrijf Dutch Colours ontkomen ook de gebroeders Barendse niet aan schaalvergroting. In 2006 is het besluit genomen om het bedrijf uit te breiden in het nieuwe glastuinbouwgebied Agriport A7 Wieringermeer in Noord-Holland. Het teeltbedrijf Barendse-DC II is hiermee een feit. In de Wieringermeer is het mogelijk om de kostprijs beter te beheersen, maar ook om efficiënter om te gaan met energie en dus duurzamer te telen. De eerste 19 hectare kas is in november 2007 opgeleverd. In 2012 verhuist ook sorteer- en verpakkingsbedrijf Dutch Colours naar Middenmeer. En in 2013 wordt het glastuinbouwbedrijf in het Westland verkocht en gaat directeur Léon Barendse als zelfstandig ondernemer verder met bijna 20 hectare paprika’s op locatie Middenmeer. Vandaag de dag teelt Leon Barendse rode en gele paprika’s met een (h)eerlijk verhaal. Ze worden op duurzame wijze geteeld en zelf gesorteerd. Barendse werkt samen met kennisinstellingen, klanten en leveranciers aan een gezonde wereld. Het bedrijf geeft ook medewerkers met een achterstand op de arbeidsmarkt kansen. Hun missie: de hele wereld laten genieten van lekker en gezond eten. Zo stelt Barendse elke week paprika’s beschikbaar aan de Voedselbank in Hoorn!

Even voorstellen:

TIM EN ARNAUD VAN DIJK

Tim en Arnaud van Dijk komen uit een echte tuinders familie. Twee generaties terug is het begonnen met de teelt van druiven onder glas in het Westland. Na vervolgens tientallen jaren tomaten geteeld te hebben heeft de familie zich sinds de jaren negentig toegelegd op de teelt van rode en gele paprika’s. In 2007 is een grote stap gezet in de ontwikkeling van het bedrijf. Maatschap van Dijk werd VD Holland en het bedrijf verhuisde van het Westland naar de kop van Noord Holland. Drie kleinschalige locaties maakten plaats voor één grote locatie. Die schaalvergroting heeft er onder andere voor gezorgd dat de energievoorziening duurzaam verbeterd kon worden. Inmiddels is VD Holland begonnen met een uitbreiding van ruim 7 hectare die in 2020 in productie moet gaan. De kassen worden dan ook grotendeels verwarmd middels aardwarmte en warmtepompen. Hierdoor worden er bijna geen fossiele brandstoffen ingezet wat resulteert in paprika’s met de laagste CO2 voetafdruk. Aanvullend wordt er ook gebruik gemaakt van een WKK installatie. De warmte en CO2 die bij dit proces vrijkomt wordt weer gebruikt in de kassen. Er wordt geteeld op een natuurlijke manier. Schadelijke beestjes worden bestreden door het uitzetten van haar natuurlijke vijanden. Zo ontstaat er een natuurlijk evenwicht in de kas. De vrijwel biologisch geteelde paprika’s worden verkocht onder het milieukeur keurmerk.  Dit alles maakt het tot een van de meest duurzame kwekerijen van het land. Het bedrijf heeft een zeer goede naam op het gebied van kwaliteit en is helemaal ingericht om de meest kritische klanten in de markt zo goed mogelijk te bedienen. Dit houdt in dat alle typen verpakkingen mogelijk zijn en klant specifieke wensen vrijwel altijd in te vullen zijn. Speciaal voor de Britse markt zijn ze in het bezit van het BRC certificaat.

Even voorstellen:

IVO JANSEN

Jansen Paprika B.V. is een van oorsprong Westlands bedrijf dat opgericht is in 1942 door Piet Jansen, de vader van Theo. Piet is begonnen met het telen van tomaten, sla en aardbeien. Later in 1965 is Piet Jansen paprika’s gaan telen, als één van de eerste paprikabedrijven van Nederland. Zijn zoon Theo heeft in 1976 op 18-jarige leeftijd het bedrijf overgenomen van zijn vader. Om verder te kunnen doorgroeien zijn de bedrijven van Theo en dat van zijn zoon Ron, die in 2004 paprikateler werd, samengevoegd tot één groot bedrijf van 15 hectare in Andijk Noord-Holland. Ook zoon Ivo is toen in het bedrijf gestapt en met zijn drieën leiden ze het bedrijf. In 2018 is er hard gewerkt aan een uitbreiding van 6 hectare in de buurt van de huidige teeltlocatie van Jansen Paprika B.V. Sinds 2019 is deze nieuwe locatie in productie. Jansen Paprika B.V. is een ambitieus, ultramodern en lekker eigenwijs bedrijf dat zijn eigen weg zoekt. Hiervoor kijken wij naar ontwikkelingen op paprikakwekerijen over de hele wereld. Jansen Paprika B.V. teelt paprika’s van topkwaliteit volgens de bovenwettelijke eisen van Milieukeur. Wij eisen zorgvuldigheid, zowel vanuit het bedrijf als van onze medewerkers en onze omgeving. Het enthousiasme van ons team en de onderlinge verbondenheid met elkaar komt de kwaliteit ten goede.